Për foshnje

Gjidhënja

Ushqyerja me gji është mënyra më e natyrshme për të ushqyer fëmijën tuaj.
Ushqyesit në qumështin e nënës i janë përshtatur saktësisht nevojave të foshnjës tuaj. Qumështi i nënës mbronë foshnjën tuaj nga infeksionet e mundëshme si dhe mund ta vonojë ose zvoglojë formimin e alergjive.

Pa dyshim që nuk ka qumësht më të mirë fillestar se qumështi i nënës. Ai përputhet në mënyrë të përkryer me nevojat ushqyese dhe të energjisë si dhe me sistemin e ndjehshëm të tretjes të foshnës, gjithmonë i gatshëm për tu pirë, falas dhe higjenik. Foshnja juaj pranon "Abwehrstoffe", të cilat në muajt e parë e mbrojnë foshnjen nga infeksionet.
Komponentet tjera të rëndësishme janë: Acidet ydyrore zingjirëgjatë poli-të-pa-ngopura (LCP), të cilat ndihmojnë zhvillimin e trurit, gjëndrave nervore si dhe shiqimit.

(LCP- janë substanca që ndodhen natyrshëm në qumështin e nënës dhe sigurojnë zhvillim më të mirëneurologjik të fëmijëve.)

 

 

Për ta kompensuar rritjen e kërkesës së lëngjeve, nënave të cilat ushqejnë me gji ju rekomandojmë "Çaj për stimulim gjiri".  4,5 g (një lugë të mesme e mbushur mirë) me çaj për stimulim gjiri si dhe 100 ml ujë përbëjnë një pije e cila shijon mirë nga barishtet dhe frutat.

Pediatri juaj do të ju rekomandoj ushqimin e duhur për shishe nëse ju nuk mund ta ushqyeni foshnjën tuaj psh. për shkaqe shëndetësore ose nëse dëshironi ta ushqeni foshnjen tuaj që nga fillimi me shishe. Nganjëherë edhe nuk keni qumësht të mjaftueshëm. Me Humana si një alternativë e mirë ju mund ta ndjeni që foshnjës tuaj ju i jepni atë e cila asaj i nevoitet për një start të mirë në jetë.

Ushqimi plotësues

Muajt e parë tanimë kanë kaluar dhe foshnja juaj ka filluar ti ketë kohët e caktuara për fjetje dhe ngrënje dhe kështu ngadal fillon rutina në përditëshmërinë e familjes. Pa marrë parasysh a ushqehet foshnja me gji apo jo, mbas katër muajsh ajo është zhvilluar deri në atë masë sa që krahas qumështit të gjirit ose shishes ajo mund ta pranojë edhe puren e parë.

Në të shumtën e rasteve në mes të muajit të 4 dhe të 6 nuk mjafton qumështi i gjirit si burim i vetëm për ushqim, sepse kërkesat e foshnjës suaj për energji dhe hekur rriten në vazhdimësi. Krahas ushqimit me qumësht vije dhe pureja e përgaditur vetë me perimedhe patate ose një pure me qumësht në planin ushqimor.
Zakonisht ushqimi i parë plotësues u jepet foshnjeve në vend të drekës para se ta ushqeni me gji ose para ushqimit me shishe. Në qoftë se foshnja ka shumë uri dhe është shumë e padurueshme, atëherë ju duhet ta ushqeni atë me gji ose shishe vetëm sa për ta shmangur urinë në mënyrë qe foshnja të koncentrohet tek ushqimi me lugë.

Sipas përvojës sonë për puren e parë ju duhet në fillim ta përdorni vetëm një përbërës në mënyrë që foshnja të mësohet ngadalë. Për fillim të ushqimit me pure ju keni mundësi të përdorni pure me perime (siç është pure me karrota dhe pure me kungull nga Humana), sepse këto u shijojnë shumicës së foshnjeve.

Ngaçë ngrënja me lugë në fillim për foshnjën tuaj është shumë e pazakontë, ajo në fillim do i hajë vetëm disa lugë më pas ofrojëni asajë të pijë edhe pak qumësht. Kur foshnja juaj mësohet të hajë puren atëherë ju mund ta rrisni sasinë e pures duke iu referuar tabelës përkatëse të çdo pureje.

Afërsisht mbas një muaji ju mund ta zëvendësoni një vakt tjetër të të ushqyerit me qumësht, preferohet në mbrëmje, me pure me qumësht dhe drithëra nga Humana. Si p.sh. I përshtatshëm kishte me qenë pure me qumësht dhe grizë  nga muaji 4. Ushqimi me pure në mbrëmje përkujdeset për jë ngopje të mirë të foshnjës e me çrast edhe për gjumë të rehatshëm. Kur foshnja juaj mësohet me klto vakte të të ushqyerit atëherë ju mund të provoni ti ofroni mbasdie foshnjës suaj edhe pure pa qumësht me drithëra

Në vaktet tjera ushqeni foshnjën tuaj me qumësht gjiri ose shishe deri në kohën kur foshnja juaj mund të marrë pjesë në ushqimet e familjes. Afërsisht nga mosha njëvjeçare fëmiu juaj mund të hajë nga ajo qfar ju përgatitni për familjen tuaj (ushqim të fortë), mirëpo atijë tani i nevoitet gjithasht diçka për të pirë në mënyrë që jashtëqitja të mos jetë shumë e fortë. Si shues të etjes neve iu ofrojmë ujë bebesh si dhe çaj e lëngje nga Humana.

 

Pirja

Në muajt e parë foshnja juaj pranon sasi të mjaftueshme të fluideve përmes qumështit të nënës ose shishes. Vetëm në rast të nxehtësisë së lartë, temperaturës, barkqitjes ose vjelljes ju duhet ta balanconi humbjen e lëngjeve. Nëse ju i jepni foshnjës suaj ushqim shtesë atëher ju duhet ta mësoni fëmiun të pijë më shumë lëngje në mënyrë që jashtëqitja të mos jetë shumë e fortë. Sa më shumë ushqim të fortë të ketë në menynë ditore, aa më shumë duhet të kujdeseni për hidratimin. Si shues të etjes neve iu rekomandojmë ujë bebesh, çaj si dhe lëngjet nga Humana

Paralel me ushqimin plotësues fëmiu jujaj duhet ta pranojë këtë sasi të fluideve:

Foshnjet nga 4 derii në 6 muaj 250 ml në ditë
Foshnjet nga muaji i 6 afro 500 ml në ditë
Fëmijët nga 1 deri në 4 vjeç afro 1 litër në ditë
Fëmijët mbi 4 vjeç më së paku 1 litër në ditë

Ju ltuem vini re:

Në mënyrë që foshnja para ngrënjes të mos jetë ngopur ju duhet gjithmonë ti jepni asajë të pijë gjatë ose pas ngrënjes të pijë.
Mos lejoni që fëmiu juaj mbas pirjes ta mbajë thithësen e shishes gjatë gjithë kohës në gojë, sepse kjo mund të qojë në formimin e kariesit. Ajo duhet ta shuaj etjen shpejtë dhe ju duhet t'ia mbani shishen. Mësojeni fëmiun tuaj sa më herët që të jetë e mundur të pijë nga tasi.

Aluzion: Nëse jashtëqitja e përditëshme është e butë, atëherë mjafton sasia e ofruar e fluideve.

 • Uji nuk është vetëm ujë

Ujë bebesh nga Humana është i përshtatshëm si për pierje po ashtu edhe për përgatitjen e ushqimit të foshnjave. Mbushet në pakrtime TetraPak dhe mund të transportohet lehtë. Ujë bebesh nga Humana përmbanë sigurisht pak minerale dhe ofron siguri të lartë nga ngarkesat. Përmbajtja e ndotësve në ujë bebesh nga Humana është ndrër nivelin e vlerave të cilat duhet deklaruar.

 • Uji mineral:

Uji mineral nuk i nënshtrohet rregullores të ujit të pijëshëm, pjesërisht janë vlerat më të larta të lejuara se tek uji i pijëshëm. Për më tepër ujërat minerale dallojnë nga njëra tjetra përmes përbërjes së mineraleve. Kështu mund të ndodhë që një uj mineral të përmbajë më shumë natrium se ç'është mirë për foshnjen tuaj.

Vini re gjatë blerjes në shtesën "I përshtatshëm për përgatitjen e ushqimit të bebeve. Ose përdoreni menjëherë ujë bebesh nga Humana, I cili përmban shumë pak ndotës dhe minerale.

 •  Uji i kroit (qeshmes)

Shumë pediatra diskutojnë qëmoti nëse vlerat e caktuara me ligj të ujit të pijëshëm janë të mjaftuedhme për ti mbrojtur fëmijët në mënyrë esenciale. Në të shumtën e rasteve ndotjet me përqëndrime të ulëta të cilat gjenden në ujin e kroit nuk rrezikojnë shëndetin e të rriturve, mirëpo tek fëmijët e vegjël kjo duket ndryshe, sepse sa më i vogël të jetë organizmi aç më ndjehshëm reagon ai.

Diarrea, dhimbje e barkut dhe gazrat

A është fëmu juaj i shqetësuar, bërtet dhe qanë, mbledh duart e veta në formë grushti dhe mledh këmbët dhe jo edhe pse ju keni bërë të gjitha për të mirë të tijë?

Në të shumtën e rasteve shkaktarë janë dhimbjet e barkut. Për prindërit është shumë e mundimëshme të shohin fëmiun e tyre duke vuajtur. Një lehtësim i vogël për ju prindër, mbrapa këtyre dhimbjeve nuk qëndron gati kurrë një sëmundje.

Veqanërisht tek foshnjet arsyet për dhimbjet e barkut janë shpeshherë systemi i pa pjekur i tretjes si dhe përbierja e ajtit giatë pirjes.

 • Çka mund të bëjë kundër dhimbjeve të barkut tek fëmiu im?

Gjatë gjidhënjes shkaku për përbierjen e ajrit mund të jetë refleksi i madh i dhurimit të qumështit në gjirin e nënës. Në këtë rast bisedoni me maminë tuaj në mënyrë që ajo të ju tregoj një pozicion për të dhënë gji.

Nëse qumështi i gjirit nuk mjafton ose nuk mund ta ushqeni fëmijën tuaj me qumësht gjiri për ndonjë arsye tjeter, gjatë ushqyerjes së fëmiut me shishe ju duhet të kujdeseni që fëmiu të mos gëlltis sasi të mëdha të qumështit. Vrima e thithëses së shishës duhet të i përshtatet moshës së fëmiut si dhe konsistencës, në mënyrë që foshnja mos të pijë me nguti dhe të gëlltis shumë ajër. Vrima ka madhësinë e duhur kur ajo lëshon afërsisht vetëm një pikë në sekondë. Mos e tundeni shumë fort shishen gjatë përgatitjes së ushqimit sepse ndryshe formohen flluska të ajrit.  Nëse formohet shumë shkumë atëherë futeni shishen në ujë të ftohtë dhe lëkundeni atë lehtë. Merrni vehtës kohë për të ushqyer dhe kujdesuni për qetësi gjatë dhe pas ushqyerjes së fëmiut.

Në fund ju mund ti bëni fëmiut tuaj masazhë të lehtë me vaj në barkun e tijë. Preferohet vaj bajamesh mirëpo ju mund të përdorni edhe vaj ulliri (vaji duhet të ketë temperaturën e dorës). Gjithashtu ju mund ta përdorni jostakun ngrohës nga Nip.

Nëse fëmiu juaj përveç dhimbjeve të barkut ka edhe temperaturë, diarre ose kapsllëk atëherë konsultohuni gjithësesi me pediatrin tuaj. Kjo vlenë edhe nëse ju hamendëni që prapa dhimbjeve të barkut tek fëmiu jujaj fshihen shkaqe tjera.

 • Gazrat në barkun e fëmiut

Gazrat mund të kenë shkaqe të ndryshme, tek fëmiu juaj. Mund të bëhet fjalë për kolikat e tremujorit të parë, kjo ndodh për arsye se sistemi gastrointestinal nukë është i pjekur (zhvilluar) mirë.

 • Si mund ti parandaloj gazrat

Hiqni dorë nga mëlmesat djegëse në kohën kur ju ende e ushqeni fëmijën tuaj me gji. Mjet i preferuar kundër gazrave është çaji i koprit. Kopri është i njohur për efektin e tijë çlirues. Nëse ju e ushqeni fëmiun tuaj me qumësht gjiri, pini çaj kopri ose qimroni sepse agjentët shërues kalojnë përmes qumështit të nënës në zorrën e fëmiut. Nëse ju i përgatitni foshnjës ushqim për foshnje, atëherë ju mund ta përgatitni ushqimin me çaj kopri në vend të ujit. Kundër gazrave fëmiut tuaj mund ti ndihmojë edhe një masazhë në barkun e tijë vetëm duhe bërë lëvizje rrethore me dorë mbi barkun e tijë. Jostaku ngorhës mund të ndihmoj gjithashtu.

Nëse nuk ka përmirësim, kontaktoni maminë ose pediatrin.

 • Çka të bëjmë në rast kapsllëku?

Nëse fëmiu juaj ka kapsllëk dhuroni asajë sa më shumë për të pirë p.sh çaj ose pas konsultimit me pediatrin hudhni sheqer qumështi (laktozë) në shishe. Në kohën kur ju e ushqeni fëmiun me ushqim plotësues, ju duhet ti dhutoni atijë sa më shuë për të pirë. Ofroni atijë ujë të vluar, ujë bebesh nga Humana ose çaj pa sheqer.
Në kohën kur ju filloni ta ushqeni fëmiun me ushqim plotësues ne ju rekomandojmë pure me dardhë (mundësisht të hollohet me ujë) në mënyrë që jashtëqitja të qëndrojë e butë. Nëse problemet e tretjes nuk përmirsohen atëherë dhuroni foshnjës suaj pas konsultimit me mjekun ushqim special Anti Colic nga Humana, ky ushqim është kundër gazrave, kapsllëkut dhe kolikave të tremujorit të parë.

 • Jashtëqitja e lëngshme, diarrea (barkqitja)

Diarrea është sëmundje e cilq më së shpeshti shfaqet tek fëmijët e cila nuk duhet të nënvlerësohet. Foshnjet mund humbin 5-10% të peshës së tyre trupore gjatë gjashtë orëve të para. Shkaqet e mundëshme të sëmuerjes së foshnjës suaj nga diarrea është ndërrimi i ushqimit ose ndonjë medikament të cilin organizmi i foshnjës nuk e përballon. Shkaktari më i shpeshtë është infeksioni gastrointestinal. Në rsst të sëmundjes së diarresë ju duhet menjëherë të iu drejtoheni mjekut, për ta sqaruar shkakun.

Jini të vetëdijëshëm që sëmundja e diarresë mund të jetë e rrezikshme për fëmiun tuaj posaqërisht atëherë kur fëmiu ka të vjella dhe temperaturë.

 • Si ta vërejë diarrenë?
  Dukshëm më shumë jashtëqitje se zakonisht.
  Jashtëqitja në pelenë është e hollë, ka ngjyrë të gjerlbërt në të verdhë si dhe kundërmon shumë.
 • Si mund ti parandaloj infeksionet?

Nëse familjarët vuajnë nga barkqitja ose të vjellat, ata nuk duhet të viejnë në kontakt me foshnjën në mënyrë që sëmundja të mos transmetohet tek foshnja.

Larja e duarve: Para përgatitjes së ushqimit, para dhënjes së ushqimit, para se ta vishni foshnjen ose ndërroni pelenën e sajë rekomandohet gjithmonë të lahen duart me sapun dhe ujë të nxehtë.

Tek shishja për të përkujdeset për pastërti të rreptë: Veqanërisht në gjashtë muajt e parë ju duhet ti pastroni shishet dhe komponentet tjera në sterilizator ose të zihen me ujë.
Mbetjet ushqimore gjithmonë hudhëni dhe asnjëherë mos i ringrohni ato.

 

Alergjitë dhe intolerancat

Parimisht, një alergji është një reagim i tepruar i sistemit imunitar ndaj substancave të caktuara. Këtu këto substanca nuk paraqesin në të vërtetë asnjë rrezik për shëndetin megjithatë, simptomat e alergjisë duhet të merren shumë seriozisht. Nga sytë të cilët kruhen deri në vështirësi në frymëmarrje reagimet janë të ndryshme.

 

 • Parandalimi gjatë shtatëzënësisë dhe lindjes

Deri më tani nuk është shpjeguar shkencërisht nëse të ushqyrit e ulët alergjen në shtatëzënësi ndihmon në parandalimin e alergjive tek foshnjat. Momentalisht nuk lejohet që nënat të ushqehen me ushqim i cili e zvoglon rrezikun nga alergjia, sepse rreziku i marrjes së lëndëvë ushqyese në mënyrë të pamjaftueshme është i madh. Megjithatë si e dëshmuar vlenë se: pierja e duhanit nga nëna rritë rrezikun për alergji tek fëmiu.

Gjatë një lindje të natyrshme pa operacion barten bakterie nga nëna tek fëmiu të cilat janë të rëndësishme për zhvillimin e sistemit imunitar tek fëmiu.

Prandaj fëmijët të cilët lindin në mënyrë të natërshme sëmuren më pak nga alergjitë se ata të cilët lindin me prerje cezariane.

 • Çka të bëjmë në rast të intolerancës në laktozë ose intolerancës nga qumështi i lopës?

Intoleranca në laktozë përshkruan intolerancën në sherqerin e qumështit (laktozën). Tek intoleranca në qumështin e lopës mund të bëhet fjalë për intolerancë në proteina.
Nëse dyshimi në intolerancë në laktozë ose qumësht të lopës vërtetohet, ju mund ta përdorni në konsultim me mjekun, Humana SL për ushqim të mëtutjeshëm të fëmijës suaj. Kjo mund të përdoret si ushqim me shishe që nga shishja e parë dhe si bazë për përgatitjen e pureve.

Ushqimi SL nga Humana është pa proteina të qumështit dhe pa sheqer të qumështit (laktozë) prandaj edhe emri SL= Sine Lacte = pa qumësht. Ky përmban si burim të proteinave proteina nga soja, të pastruara shumë dhe të përgatitura enkas për ushqimin e foshnjeve.

 

Gromësirja dhe vjellja
 • Çka të bëjmë nëse fëmiu ka të vjella?

Prindërit e foshnjave me të vjella e pyesin vetën shpesh nëse fëmiu i tyre furnizohet bollshëm me të gjithë ushqyesit e nevojshëm. Vjellja e ushqimit në sasi të vogël është shumë normale. Mirëpo tek disa foshnja ndodhë që ato rregullisht vjellin sasi të mëdha të ushqimit.

 • Pse vjell fëmiu im?

Fëmijët lindin me një trakt gastrointestinal jo të zhvilluar (pjekur) mirë. Tek bebet të cilat vjellin ose tentojnë të vjellin e kanë muskulin rrethor në mes të stomakut dhe ezofagut ende të dobët ose ndodhë të vijë tek pengesat në koordinim gjatë gëlltitjes. Atëherë një pjesë e ushqimit rrjedh prapa në ezofag dhe fëmiu e hudhë atë jasht.

 • Burimet e substancave natyrore e parandalojnë vjelljen

Nëse ju e ushqeni fëmiun tuaj me shishe, rekomandohet përdorimi i ushqimit për foshnje i cili është i bazuar në mënyrë specifike në proteinat e qumështit, sikurse Qumështi AR nga Humana. AR nënkupton: A= anti/ kundër dhe R= regurgitation/ Vjella. Qumështi AR nga Humana ka konsistencë jo shumë të hollë, e cila vepron kundër vjelljes si dhe e furnizon fëmiut tuaj me të gjithë ushqyesit.

 • Si vepron Humana AR?

Humana AR përmban materialin burimor natyral xhixhibanozin. Ky e bënë ushqimin paksa të trashë, në mënyrë që një reflux i ushqimit në ezofag e me këtë edhe vjellja mund të redukohet. Kjo është konstatuar klinikisht. Xhixhibanozi nuk dhuron kalori shtesë si dhe nuk ndikon në marrjen e ushqyesve esencial. Është 100% bimor dhe e bën ushqimin paksa të trashë. Humana AR është mirë i përballuashëm dhe nuk përmban gluten.

 • Kur është këshilla e pediatrit e dobishme?

Zakonisht vjellja në sasi të vogla mbas ushqyerjes së foshnjës nuk ka arsye për tu shqetësuar. Nëse ju nuk jeni të sigurtë nëse fëmiu juaj merr ushqyes në sasi të duhur atëher vizitoni pediatrin. Arsyet e mundëshme për vjelljen e foshnjës suaj mund të jetë psh. që muskuli rrethor në mes të ezofagut dhe stomakut ka pengesa në koordinim gjatë gëlltitjes.

 • Informatione për ushqim

Humana AR mund të dhurohet deri në moshën kur ju nuk e ushqeni më fëmiun me shishe. Është i përshtatshëm si ushqim kryesor por edhe si ushqim plotësues.

Ju lutem përdorëni humana AR vetëm nën mbikqyerjen mjekësore.

Humana AR është i përshtatshëm edhe për ushqim të veqantë në rast të sëmundjes celiake (sëmundjes së zorrëve) dhe intolerancës në sheqer (saharozës).

Humana AR nën mbikqyerje të vazhdueshme të mjekut mund të përdorët për shërimin e intolerancës në fruktozë (intolerancës në sheqerin e frutave).

Kolika infantile
 • Sie formohen kolikat e tremujorit të parë?

Kolikat e tremujorit të parë nuk janë kolika në kuptimin e duhur. Sipas hulumtimeve të fundit ka disa arsye për këto ankesa.

Sistemi i tretjes jo i zhvilluar (pjekur)

Pengesa ne rregullacion

Akumulime të gazit në traktin gastrointestinal

Plani ushqimor

Klikoni këtu për ta shkaruar planin ushqimorë!